Самоволното назначаване на инжекционни медикаменти, регистрирани за лечение на захарен диабет

...
Самоволното назначаване на инжекционни медикаменти, регистрирани за лечение на захарен диабет
Коментари Харесай

Лекар предупреждава за опасностите в модата за отслабване с лекарства за диабет

Самоволното назначение на инжекционни лекарства, регистрирани за лекуване на захарен диабет вид 2 и затлъстяване, в опити за намаляване, както и на всяко друго лекуване, може да бъде доста рисково.
Това разяснява доцент Вера Карамфилова, ендокринолог в УМБАЛ „ Александровска “ по мотив информации, които от време на време се появяват в интернет и медии в последните месеци, за „ мода “ за намаляване с инжекции с инсулин, приписвано главно на хора от шоубизнеса у нас.
Тези инжекционни лекарства, регистрирани за лекуване на захарен диабет вид 2 и затлъстяване, не са инсулин и нямат нищо общо с инсулина, освен, че се ползват подкожно и с такива устройства, наречени химикалки, както се ползва инсулинът, изясни доцент Карамфилова и добави, че това е единствената аналогия.
Тя означи още, че медикаментът е регистриран за приложение при показател на телесна маса (ИТМ) над 30 кг/м2 или 27 кг/м2 и съществуване на съпътстващи болести, свързани със затлъстяването, каквато е индикацията и за други така наречен антиобезни лекарства, водещи до намаляване.
Ефектът върху телесното тегло е строго индивидуален и зависи от доста фактори, в това число и от изходното тегло, самостоятелната сензитивност към медикамента, дали е налице придържане към здравословно хранене, има ли физическа интензивност, разяснява още лекарят за това какъв брой кг могат да се смъкват от здрав човек, да вземем за пример за месец, в случай че си бие тези инжекции.
Доц. Карамфилова обаче уточни, че е значимо да се знае, че както при всички други лекарства и тук могат да се чакат странични резултати, включващи гадене, повръщане, виене на свят, главоболие.
Това, което е извънредно значимо, е преценката за приложение на този медикамент да бъде от доктор ендокринолог, който да назначи подобен тип терапия след обширен обзор, в това число и на щитовидната жлеза и оценка на съпътстващи болести, които могат да бъдат противопоказание за приложение, сподели доцент Карамфилова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР